Estetica dentara

„All human desires are in some way related to beauty.”
Toate dorintele sunt, intr-un fel, legate de frumusete.

Termenul de ESTETICA provine din limba greaca, unde AESTHESIA inseamna senzatie sau sensibilitate; AESTHETIKI – tot in limba greaca – defineste orice lucru care iti provoaca placere atunci cand il vezi.

De ce este importanta estetica dentara?
Pe masura ce importanta stomatologiei estetice creste, un numar tot mai mare de pacienti sunt in cautarea unui tratament care sa le ofere un zambet mai frumos. Astazi, specialistii nostri au materialele si tehnica necesara pentru a face fata oricaror cerinte.

Noul concept minim invaziv (Less Aggressive Concept)
Clinica noastra a adoptat conceptul minim invaziv. Aplicam tratamente care nu afecteaza structura naturala a dintelui, evitand astfel traumele si disconfortul.

Cum putem avea un zambet frumos?
In abordarea estetica primeaza imaginea de sine si personalitatea pacientului. Un rezultat de succes este posibil doar cand acesti factori sunt inclusi in evaluare si in planul de tratament. Pentru a avea un zambet frumos, specialistii nostri iau in calcul trasaturile faciale.

Simturi si echilibru
Estetica se refera la compozitie, simetrie si echilibru. Medicul trebuie sa ia in considerare constitutia pacientului, marimea si forma fetei, amplitudinea zambetului (vezi Julia Roberts) pentru obtinerea armoniei dento-faciale.

Linia mediana
Linia mediana este linia localizata in centrul fetei, linie perpendiculara pe linia interpupilara sau linia verticala ce uneste barbia, linia mediana interdentara, nasul si radacina sprancenelor. Aceasta linie ajuta la observarea dinamicii zambetului, centrul de atractie al privirii.

Forma si pozitia dintilor
Pentru a obtine armonie estetica si suport pentru muschii faciali si buze, dintii trebuie sa aiba o pozitie si o forma corecta. Incisivii centrali maxilari sunt importanti in determinarea marimii si formei dintilor anteriori precum si a acoperirii inferiorilor de catre superiori.
Formele disproportionate ale dintilor, dinti prea lungi, prea scurti, prea ingusti sau prea lati in relatie cu intregul, pot crea dizarmonie faciala si probleme functionale. De asemenea, trebuie sa tinem cont de diferentele de forma si pozitie a dintilor, in functie de varsta si sex.
Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai scurti prin uzura. Totodata, tonusul buzei superioare scade cu varsta, buza acoperind mai mult dintii. La persoanele tinere, cand buza este relaxata, se pot vedea 2-3 mm din portiunea incizala a incisivului central, in timp ce la persoanele mai in varsta se poate vedea cel mult 1 mm, sau dintii pot fi complet acoperiti de buza. Desigur, exista largi variatii individuale in aceasta privinta.
Dintii pot avea, de asemenea, anumite forme: dintii masculini, de exemplu, exprima forta, vigoare, o oarecare aparenta de rigiditate, formele masculine fiind inscrise intr-un cub. La femei, dintii au linii mai blande si mai rotunjite, formele feminine fiind inscrise intr-o sfera.

Linia zambetului
Este linia pana la care se ridica marginea libera a buzei superioare, cand pacientul rade. Un zambet placut este obtinut atunci cand unghiurile gurii (comisurile) sunt paralele cu linia bipupilara si planul ocluzal, varful caninilor atingand usor buza inferioara. In general, zambetul e mai placut atunci cand nu se vad gingiile, sau se vad foarte putin (aproximativ 1 mm); aici trebuie amintit termenul de gummy smile (zambet inestetic in care se descopera gingiile foarte mult).

Aspectul gingiilor
Pentru un zamet frumos, linia curba ce uneste coletele dintilor trebuie sa fie simetrica bilateral si mai inalta la nivelul incisivilor centrali si caninilor. Aspectul placut al gingiei este dat si de sanatatea acesteia. Gingia sanatoasa are culoare roz pal, usor aspect de coaja de portocala, si acopera in intregime radacinile dintilor.

Culoarea dintilor
Pentru frumusetea dintilor este foarte importanta si culoarea lor. Daca dintii naturali nu au un alb stralucitor, atunci ii putem infrumuseta prin procedee de albire. Acestea sunt inofensive, nu ataca smaltul, asa cum se credea cu ani in urma si sunt spectaculoase, mai ales daca avem nevoie sa obtinem deschiderea culorii cu mai multe nuante. Sistemul de albire pe care il folosim in cabinet se numeste BriteSmile si este singurul acreditat de membrii ADA (American Dental Association).

Malpozitii si inghesuiri
Un alt aspect important in estetica dintilor naturali este alinierea lor perfecta pe arcadele dentare. Remediul in cazul inghesuirilor dentare sau pozitionarii atipice a anumitor dinti consta in aplicarea fatetelor si coroanelor de invelis sau al aparatelor dentare. Pe langa beneficiile estetice pe care le aduc prin alinierea dintilor, aparatele dentare au ca rezultat o mai buna functionare a aparatului dento-maxilar.

Prin ce procedee putem obtine o estetica dentara perfecta?
In clinica IDENTIS, folosim mai multe proceduri pentru a obtine un zambet frumos si natural:

  • albirea dentara cu BriteSmile
  • fatete ceramice
  • coroane de invelis integral ceramice
  • coroane de invelis ceramice pe suport zirconiu
  • obturatii coronare cu compozit de culoarea dintelui
  • inlay-uri si onlay-uri
  • aparate dentare fizionomice
  • gigivectomii/gingivoplastii

 

Pentru mai multe detalii, va rugam accesati paginile Protetica si Albirea Dentara

Share: