Din dorinta de a naste copii sanatosi, viitoarele mamici isi fac o serie de analize si investigatii inainte de a concepe copilul. Este foarte important ca aceste pregatiri sa includa si un control stomatologic pentru igienizare si tratarea eventualelor afectiuni dentare.
In timpul sarcinii, din cauza nivelului crescut de progesteron si pe fondul unei imunitati scazute, proliferarea bacteriilor din cavitatea bucala creste, exagerand raspunsul organismului la toxinele rezultate din acestea. Statistic, 50-70% dintre femeile gravide vor avea in aceasta perioada, la un moment dat, preponderent in trimestrul al doilea, gingivita de sarcina.
RISC RIDICAT PENTRU SARCINA
Gingivita de sarcina reprezinta inflamarea gingiilor. Semne clinice: gingia isi schimba culoarea din roz in rosu aprins, se mareste in volum si sangereaza spontan sau la periaj. O gingivita ignorata sau netratata poate duce in timp la parodontita (parodontoza).
Boala parodontala reprezinta un risc ridicat pentru sarcina. Bacteriile din pungile parodontale intra in sistemul circulator si ajung in final in membrana placentara, putand cauza nasterea prematura (inainte de 37 saptamani), greutate mica la nastere (mai mica de 2500 de grame), risc crescut de complicatii obstetricale, pierderea sarcinii, avort spontan tarziu si preeclampsie. S-a raportat o rata de nastere prematura de 11,2 % la femeile fara boli parodontale, comparativ cu 28,6% la femeile cu boala moderata pana la severa (sursa: Offenbacher, 2006). In mod similar progresia bolii parodontale este de asemenea asociata cu un risc mai mare de nastere prematura (6,4% vs. 1,8%).
Studiile au aratat ca tratamentul pentru boala parodontala, care consta in controlul placii, igienizare profesionala si clatirea antibacteriana zilnica, reduce riscul unei nasteri premature.
Trimestrul I si III sunt cele in care trebuie sa evitam pe cat posibil tratarea afectiunilor dentare. In primul trimestru are loc formarea organelor fatului si este bine sa amanam interventiile stomatologice pana in trimestrul al doilea, pentru a evita riscul de avort spontan si de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Daca nu se pot amana, urgentele trebuie tratate cu grija, tinandu-se cont de substantele anestezice folosite (adrenalina, daca nu este injectata intravenos, nu are niciun efect asupra fatului). Pentru viitoarea mamica, se poate face si o radiografie cu protectie abdominala si a tiroidei. In trimestrul al treilea exista riscul de nastere inainte de termen din cauza stresului si anxietatii pacientei la dentist.
PREVENIREA AFECTIUNILOR IN SARCINA
Nou-nascutul are cavitatea bucala sterila, colonizarea microbiana a cavitatii sale orale incepe prin aparitia speciilor bacteriene prezente la persoanele care ii stau cel mai aproape, mama fiind prima persoana cu care intra in contact si cu care, initial, isi petrece cel mai mult timp.
Prevenirea afectiunilor in sarcina:
– rezolvarea afectiunilor dentare inainte de perioada de sarcina
– igienizare profesionala si periaj corect de doua ori pe zi, dupa instructiunile medicului dentist si folosirea atei dentare
– aport alimentar sanatos, bogat in vitaminele A, C si D, Calciu, Fosfor si reducerea drastica a dulciurilor
– vizita la dentist in trimestrul al doilea pentru igienizarea profesionala, daca este cazul
Va asteptam la clinica stomatologica IDENTIS!