Odontoterapie

Ce este odontoterapia?

Este stiinta depistarii si tratarii cariilor dentare. Prezenta cariilor este considerata a fi o afectiune a dintilor ale caror structuri (smalt, dentina, cement) sufera modificari si ulterior se prabusesc. Responsabile pentru aceste modificari sunt bacteriile, care in prezenta carbohidratilor (glucoza, fructoza) produc acid lactic; aciditatea creste si astfel dintii sunt supusi demineralizarii timp de doua ore dupa masa, proces care se stopeaza datorita componentelor salivei. Sunteti mai susceptibili la aparitia cariilor daca suferiti de afectiuni ce scad cantitatea salivei, cum ar fi diabetul, daca luati medicamente antidepresive, daca faceti radioterapie sau daca fumati.
Cateodata, cariile nu prezinta nicio manifestare simptomatica. De aceea, trebuie sa va prezentati la medicul stomatolog pentru a fi depistate si tratate din timp (de cele mai multe ori depistarea lor se face in cadrul controalelor periodice sau in timpul detartrajului semestrial). Daca le semnalati singuri prezenta, cu siguranta aveti dureri, mai ales dupa alimente si lichide reci sau dulci.

De ce se plombeaza (obtureaza) un dinte cariat?

Pentru ca, lasate netratate, cariile se complica, ducand la pulpita (inflamatia nervului), necroza (moartea nervului, insotita de putrezirea acestuia si gangrena, ceea ce provoaca si un miros foarte urat, pe langa dureri) si chiar complicatii mai serioase, toate manifestandu-se prin dureri dentare, uneori de intensitate extrem de mare. De asemenea, cariile complicate se trateaza mult mai greu (in mai multe sedinte, daca este nevoie de tratament de canal), iar tratamentul este mult mai costisitor (se poate ajunge la un pret de 15 ori (!!!) mai mare decat pentru o obturatie fotopolimerizabila.

Ce se intampla in timpul tratamentului unei carii dentare?

Metodele de tratament de care veti beneficia variaza in functie de gradul de distructie corono-radiculara pe care il are dintele atunci cand va prezentati la medic. Cu cat cariile sunt depistate mai repede, cu atat veti avea nevoie de un tratament mai simplu si mai rapid. Daca o cavitate este deja prezenta, singura solutie de tratament este restaurarea dintelui cu un material de obturatie coronara (plomba); de cele mai multe ori acest lucru se face sub anestezie locala, precedata de un spray anestezic. In urma plombarii, dintele va raspunde cerintelor functionale si estetice pentru 5-7 ani, dupa care plomba va trebui inlocuita (duritatea materialului de obturatie nu este atat de mare ca cea a smaltului dentar, de aceea ea nu poate ramane in cavitatea bucala pentru o perioada mai mare). Daca peretii dintelui raman prea subtiri dupa indepartarea procesului carios, dintele va necesita acoperirea cu o coroana de invelis. In cazul in care pulpa dentara a fost afectata de procesul carios, atunci dintele trebuie tratat endodontic (tratament de canal), iar apoi se va realiza reconstituirea coroanei cu sau fara pivot din fibra de sticla, dupa caz, urmat de o coroana de invelis. Exista si stuatii in care dintele nu mai poate fi salvat si se recurge la extractia acestuia; in acest caz vorbim de carii extrem de extinse, care exista de ani de zile si pe care pacientul le-a constientizat de mult.

La ce sa va asteptati dupa realizarea obturatiei?

De cele mai multe ori, dupa trecerea anesteziei, nu ar trebui sa apara nicio senzatie „straina” in zona in care s-a lucrat. Uneori, poate aparea ceea ce se numeste „sensibilitate postoperatorie”, aceasta fiind considerata o reactie normala, mai ales atunci cand procesul carios a fost mare si s-a localizat in apropierea camerei pulpare (a nervului). Aceasta sensibilitate ar trebui sa dispara de la sine in decurs de cateva zile postoperator. Daca sensibilitatea are o intensitate foarte mare (adica apare deja durerea dentara), atunci trebuie sa anuntati neaparat medicul dentist; de asemenea, daca senzatia ca „plomba este inalta” persista mai mult de o zi, trebuie sa vorbiti cu medicul dumneavoastra, pentru a va prezenta la un control in vederea readaptarii in ocluzie a obturatiei. Ideea ca „plomba se va toci oricum” este complet gresita, iar neprezentarea la medicul dumneavostra poate avea urmari grave.

Care este beneficiul adus de tratarea cariilor dentare?

Dupa cum am precizat anterior, obturatiile fotopolimerizabile aduc beneficii functionale si estetice imediate si de durata, ele nu mai necesita altceva in afara de controale periodice.

Care sunt riscurile?

Tratamentul in sine nu prezinta alte riscuri in afara de riscul anestezic (vezi anestezia in cavitatea bucala). Riscul legat de adaptarea incorecta in ocluzie a obturatiei este minor, daca va prezentati cat mai urgent la medic pentru a remedia situatia.

Ce trebuie sa mai avem in vedere?

Cariile dentare pot fi privite ca orice boala ce poate fi tratata si chiar prevenita; masurile de preventie sunt simple: o igiena buna si modificarea dietei. Prima presupune, pe langa periaj, folosirea atei dentare zilnic si igienizarea profesionala o data la sase luni. Modificarea dietei se refera mai ales la reducerea consumului de dulciuri rafinate (influenteaza mult mai mult frecventa aportului decat cantitatea). Alimentele lipicioase ar trebui consumate odata cu mesele principale (desi ar trebui scoase din meniu seara), iar sucurile dulci ar trebui evitate.

Share: