Ortodontie

Cand aveti nevoie de tratament ortodontic?
Atunci cand aveti una sau mai multe din urmatoarele probleme:

  • Probleme estetice –  dintii sunt inghesuiti, rotati sau exista spatii intre ei. Majoritatea pacientilor remarca singuri aceste tulburari care le afecteaza zambetul si se prezinta la medicul dentist/ortodont;
  • Probleme functionale – pozitia dintilor superiori, raportata la cei inferiori (muscatura) este grav perturbata, nepermitand o functionalitate normala a aparatului dento-maxilar. Necesitatea aparatului in acest caz este semnalata de catre medic, in cadrul unei consultatii.

De asemenea, aparatele ortodontice isi gasesc aplicabilitate in urmatoarele situatii:

  • In scop profilactic – inghesuirile dentare pe care le observati la copilul dumneavoastra pot fi prevenite printr-o terapie interceptiva timpurie. Prin urmare, este esential sa fie consultat de catre un medic ortodont inca din perioada prescolara.
  • In scop protetic – in urma extractiilor dentare, atat dintii vecini cat si cei antagonisti migreaza, micsorand spatiul dintelui lipsa si perturband grav ocluzia (muscatura). Pentru a inlocui dintii lipsa cu o punte sau un implant, fara a slefui foarte mult dintii ce au migrat, medicul ortodont aplica un aparat ce permite corectarea axelor dintilor vecini (inclinati) si, de asemenea, introducerea in os a dintelui migrat de pe maxilarul opus, refacand astfel muscatura corecta.
  • Tratarea bolii parodontale – dintii afectati de boala parodontala migreaza, se inclina inspre buze, afectand muscatura si creand spatii inestetice. In acest caz, tratamentul ortodontic il completeaza pe cel parodontal. Prin deplasarea dintilor se stimuleaza formarea de os nou, iar prin corectarea axelor dintilor se elimina tulburarile estetice si functionale.

In ce consta tratamentul ortodontic?
Cu ajutorul unui aparat ortodontic, fix sau mobil, se deplaseaza dintii in pozitiile dorite, astfel incat sa se obtina raporturi dentare armonioase. De asemenea, tratamentul ortodontic poate preveni aparitia unor raporturi dentare sau maxilare nearmonioase, prin inlaturarea unor conditii favorizante, cu ajutorul exercitiilor miofunctionale (de exemplu: angrenaje inverse, respiratie orala etc).
Aparatura ortodontica este foarte variata si se alege, in principal, in functie de tipul anomaliei, de varsta pacientului si, in unele cazuri, de cooperarea pacientului. Exista aparate care se fixeaza pe dinti si care sunt indepartate doar la sfarsitul tratamentului de catre medic, precum si aparate mobile, care pot fi indepartate de catre pacient pentru igienizare si activare. In afara de acestea, care se aplica in interiorul cavitatii bucale, exista si aparate extraorale, care potenteaza actiunea celor intraorale sau genereaza un alt efect, exercitat in special asupra oaselor maxilare.
Aparatele fixe (bracketurile) se pot aplica pe fata vizibila a dintilor sau in spatele dintilor. Bracketurile pot fi metalice sau fizionomice (din ceramica, compozit, etc.)
Nu in putine cazuri, tratamentul ortodontic se realizeaza cu ajutorul mai multor aparate ortodontice, aplicate simultan sau succesiv.

La ce sa va asteptati in timpul tratamentului ortodontic?
Aplicarea aparatului nu este dureroasa. Dupa aplicarea acestuia, exista o perioada de acomodare cu acesta, care difera ca durata si manifestare, de la un pacient la altul, in functie de tipul aparatului si de reactivitatea fiecaruia. Perioada de adaptare este caracterizata de diverse simptome: durere, leziuni ale mucoasei bucale, salivatie abundenta, dificultati de pronuntare a anumitor sunete, sensibilitate la contactul dintre dinti. Medicul ortodont va va descrie diferitele manifestari posibile si cum sa procedati in cazul aparitiei acestora. Pe parcursul tratamentului ortodontic, a carui durata este variabila, medicul ortodont efectueaza controale periodice.

Care sunt beneficiile tratamentului ortodontic?
Din punctul de vedere al pacientului, avantajul major al tratamentului ortodontic este cel estetic. Acesta are un impact mai mare sau mai mic, in functie de perceptia fiecaruia. Beneficiul principal adus de terapia ortodontica este obtinerea unor raporturi dento-maxilare armonioase, care asigura o functionalitate optima a aparatului dento-maxilar. Astfel, putem spune ca avantajul estetic este unul imediat, dar exista si beneficii pe termen lung, prin prevenirea imbolnavirii aparatului dento-maxilar.

Ce riscuri apar daca nu urmati tratamentul ortodontic?
Neinstituirea tratamentului ortodontic, in cazul in care acesta este indicat, poate avea repercusiuni fizionomice si functionale. Consecintele estetice sunt diferite in functie de amploarea anomaliei si de perceptia fiecarui individ in parte. Cele functionale depind, de asemenea, de tipul anomaliei dento-maxilare existente, precum si de reactivitatea fiecaruia. Raporturile dento-maxilare nearmonioase pot predispune la instalarea unor disfunctii ale aparatului dento-maxilar, manifestate prin scrasnirea dintilor, tocirea acestora, zgomote la deschiderea gurii etc. Nu exista o relatie directa cauza-efect intre acestea: o anomalie dento-maxilara nu produce in mod obligatoriu o disfunctie a aparatului dento-maxilar.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca inghesuirea dentara impiedica curatarea perfecta a dintilor prin periaj, favorizand, in timp, aparitia bolii parodontale.

Ce mai trebuie luat in considerare?
Reusita unui tratament ortodontic depinde, in mare masura, de implicarea pacientului. Indiferent de tipul de aparat aplicat, cooperarea pacientului este esentiala: igienizarea trebuie sa fie riguroasa, aparatura mobila precum si auxiliarele mobile ale aparaturii fixe trebuie purtate atat timp cat este recomandat de catre medicul ortodont, iar sedintele de control trebuie respectate.
Trebuie mentionat ca alinierea dintilor nu inseamna definitivarea tratamentului, ci reprezinta doar o etapa a acestuia, dupa care urmeaza o alta etapa, de obtinere a unor raporturi functionale intre dintii aliniati (o muscatura corecta). De asemenea, tratamentul ortodontic nu se incheie prin indepartarea aparatului, ci este urmat de o etapa extrem de importanta, contentia. Aceasta consta in mentinerea rezultatelor obtinute, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe. Nepurtarea aparatelor de contentie atrage dupa sine aparitia recidivei anomaliei. Odata cu avansarea in varsta, raporturile obtinute in urma tratamentului ortodontic se modifica datorita schimbarilor generale ce au loc la nivelul structurilor dento-maxilo-faciale.

Share: